TAKUT ! Punca Utama kematian Breast Cancer (Kanser Payudara)

TAKUT PUNCA KEMATIAN BREAST CANCER
(KANSER PAYUDARA )

JANGAN PANIK !

Berikut adalah Beberapa ..

LANGKAH PENTING JIKA ANDA ADA KETULAN PAYUDARA.

Masa tu aku bertugas di Institut Kanser Negara , Pada Tahun 2015 , lebih kurang selama 2 tahun . Surgical Oncology adalah depertment yang aku sendiri tak paham , Dan ramai Doktor lain juga tak faham tentang kewujudan department ni .

Institut Kanser Negara masa tu baru dibuka tahun 2015 . Aku lah first batch masa tu , dan masa tu tak ramai pesakit , IKN kolaborasi bersama hospital putrajaya , Surgical department hospital putrajaya ni sebenarnya “ subspeciality “ dalam Breast & Endocrine .

Inisiatif kerajaan dalam membendung dan mengawal kanser payudara amatlah serius , Aku harus beri pujian kepada Kementerian Kesihatan Malaysia

Pakar pakar bedah dari putrajaya memang lebih arif dengan Breast Cancer .
Mereka merupakan Pakar Bedah yang hebat !

Jadi kerja aku hari hari , memang Breast Cancer screening lah . Apa lagi .

Bole kata aku dah lihat dan rawat lebih dari 500 kes setahun .

Kebanyakkan pesakit aku berumur 20-35tahun..

Tapi kerja ini bukannya mudah , Bukan se simple yang kau sangkakan . Banyak Prosedur satu persatu yang kau kena teliti . Tersilap langkah , Bakal memberi keputusan yang berbeza dan ianya amat merbahaya kepada pesakit .

Terkejut , Dan tak sangka rupanya ramai juga wanita muda yang ada masalah ketulan pada payu dara , Ada yang masih kecil , Ada jugak yang dah simpan sampai besar .

Rata rata bila aku tanya , Sejarah meraka, Kebanyakkan yang ada genetik breast cancer , atau cancer lain .. Ada juga yang tak ada sejarah keluarga dengan kanser , tapi tetap ada ketulan pada payu dara

Banyak lagi faktor penyebab breast cancer .

Baiklah aku akan ceritakan secara ringkas tentang kanser payudara secara umum .

Untuk tahu lebih lanjut dan terperinci aku ada sediakan link ‘ Guidline’ dibawah pautan terakhir.

Tahu kah ? anda …

* Breast cancer mendapat tempat ke 4 sebagai kanser pembunuh antara kanser kanser yang yang lain.
* 34 kes nisbah 100000 populasi , Dilaporkan 3500-4000 kes setahun.
* Kekerapan umur paling tinggi untuk risiko breast cancer adalah 40-64 tahun .
* Kaum cina adalah yang tertinggi dilaporkan untuk menghidap breast cancer , disusuli kedua India dan kemudian Melayu dan etnik lain.( Kes yang direkod)

* Mungkin orang melayu kita ramai yang memilih untuk rawatan tradisional ?

Berikut adalah punca penyebab breast cancer
Aetiology of Breast Cancer

Several factors have been identified as potentially responsible for increasing breast cancer risk, but their mechanism of action is unclear (McPherson, 2000) (Level III). These factors are:
• Previous history of breast cancer
• Increasing age
• Geographic variation
• Family history
• Biopsy confirmed benign proliferative breast disease
• Previous radiation to the breast
• Nulliparity at age 40 years
• First full-term pregnancy at age of 35 or more
• Early menarche (aged 12 and younger)
• Late menopause (aged 55 and older)
• History of primary cancer of the ovary or endometrium
• Obesity in postmenopausal women
• Evidence of specific genetic susceptibility (such as carriage of BRCA1, BRCA2
or BRCA3)
• Staple diet containing red meat, high total fat (especially saturated fat) and
alcohol
• Hormone replacement therapy – the Women’s Health Initiative study found an
increased risk of breast cancer (Hazard Ratio 1.26) in women on hormone replacement therapy with combined estrogen plus progestin given in a continuous manner (Women’s Health Initiative Investigators, 2002)

Klasifikasi Kanser
1- Benign ( Tumor ketulan tak merbahaya)
2- Malignant ( Tumor dah menjadi Kanser dan boleh merebak )

RISIKO UMUR 20-40 tahun ?

Walaupun had umur 40-60 tahun untuk golongan yang berisiko tinggi , Tapi banyak kes yang aku rawat berumur 20-40 tahun . Peningkatan jumlah umur pesakit yang lebih muda makin meningkat .

Kebenyakan mereka yang datang dalam had umur ini , Lebih cenderung untuk menghidap ketulan yang kita namakan Fibroadenoma .

Fibroadenoma adalah Benign , Tak merbahaya , Tidak merebak .Namun boleh membesar.

Tapi jangan ambil mudah , Kerana ia boleh bertukar menjadi Kanser bila bila masa jika dibiarkan dan tak diendahkan .

DIAGNOSIS ( IMAGING)
Bagaimana untuk mengesan anda mempunyai kanser payudara atau tidak ?

1 – Pemeriksaan ketulan . Boleh dibuat sendiri dirumah atau di klinik jika ada suspicous / Curiga terhadap ketulan pada payudara .
– Saiz
– Sakit atau tidak
– lokasi
– boleh bergerak atau pegun
– skin retraction ( kulit tertarik/kecut)
– kemerahan
– Ketulan pada pangkal ketiak ( Nodul limfa)

Dan lain lain lagi.

( Jika ketulan itu SAKIT , Selalunya lebih kepada jangkitan kuman , Kerana ketulan tumor tidak akan menyebabkan anda rasa sakit , Tapi walaupun sakit disebabkan jangkitan , Wajib screening untuk pengesanan awal kanser)

Untuk yang berumur 20-35 Tahun

2- Jika ada ketulan , Jangan takut . Kemungkinan ianya adalah Benign / Tumor biasa yang tidak merbahaya dan tidak merebak .

3- Untuk Umur kurang dari 35 Tahun
disarankan untuk ujian ULTRASOUND. Bedasarkan ketebalan ( density) tisu payudara dan juga suspicious lession ( Cyst , fibroadenoma dan lain lain )

Untuk Umur 35-60 tahun

1 – Pemeriksaan ketulan yang sama seperti diatas .

2- Jika ada ketulan , Jangan takut mungkin Fibroadenoma , Kalau kanser sekali pun mungkin masih pada tahap awal . Succesful rate adalah tinggi

4- Untuk umur lebih 35 Tahun , Disarankan Bilateral 2D Mamogram ( Macam Xray ) . Lebih canggih kini ada 3D Mamogram

Selepas procedure “ Imaging “ ini, Wajib untuk Biopsy , Untuk mengesahkan lagi tahap kecurigaan .

Apakah itu biopsy ?

Biopsy adalah prosedur untuk ambil sample ketulan , untuk dihantar dan dikaji di Makmal , Jadi kita boleh tahu jenis ketulan , Benign tumor atau kanser . Bila dilihat dibawah mikroskop , Dan akan diterjemah oleh Pakar Pathologist / Histopthology .

TISU BIOPSY.

Beberapa jenis Biopsy yang kita gunakan .

1- Fine needle biopsy ( Jarum kecil)
2- Core needle biopsy ( Jarum besar)
3- Excision Biopsy ( Pembedahan ketulan)

Biopsy ini Adalah wajib sebelum melakukan pembedahan Excision Biopsy . ( Pembedahan keseluruhan )

Contohnya , Sebelum kau nak saman orang , Sebelum kau nak bawak kes ke mahkamah , Kau perlu kumpul bukti dahulu sebelum memfailkan saman .

Sama macam biopsy ini , Ianya lebih kepada pengumpulan bukti dan sebab ..

Pemilihan untuk Fine needle , atau Core needle adalah bergantung kepada Kepakaran Doktor untuk memilih Jarum mana lebih sesuai , bergantung juga pada saiz .
Selalunya…

1 – Fine Needle biopsy .Merupakan Standard untuk ketulan yang lebih kecil , kurang dari 2.5cm . Tahap ketepatan keputusan adalah 94% Walaupun ada “ False positive “ result 1-35%

2 – Core Needle digunakan untuk saiz ketulan lebih dari 2.5 Cm .Ketepatan keputusan adalah 89% , Jika saiz lebih besar , Ketepatan keputusan boleh meningkat pada 94% .

Selepas dapat keputusan makmal , Apa yang berlaku ?

Tak kira lah Keputusan itu “ Benign Tumor “( Tumor baik ) Atau pun “ Malignant cancer “ tumor jahat . Ianya perlu dibedah dan buang .

3 –Excision Biopsy .
Adalah “ Gold standard “ Untuk sampel biopsy . Dimana pakar bedah akan keluarkan keseluruhan ketulan bersama tisu yang melekat pada ketulan itu untuk dikaji lebih lanjut di makmal

Tahap Kesukaran bergantung kepada , “ Staging” Iaitu tahap kanser , Lokasi ketulan , Atau jika merebak pada organ lain .

tak semudah yang disangka …

Keputusan Excision Biopsy kini lebih tepat boleh mencecah 100% .

Keputusan ini akan membantu Doktor untuk mula , Exact “ staging “ dimana doktor akan maklumkan pada pesakit. Di manakah Tahap anda ? Sebelum dan selepas bedah .

Stage 1
Stage 2
Stage 3
stage 4 . ?

Banyak lagi step- step seterusnya , Pemilihan ubat ubatan , Chemoterapi , Pembedahan ekstrem , Pembedahan nodul limfa , Dan sebagainya

Jadi sepanjang aku merawat pesakit Kanser Payudara , Aku dapat simpulkan Kenapa Ramai pesakit yang datang dengan Stage 3 dan stage 4 . Tak kira umur lebih tua atau muda .

hanya satu sebab .

Iaitu .. “ Takut” ..

Takut untuk periksa
Takut untuk terima hakikat jika ketulan itu kanser
Takut untuk menghadapi rawatan
Takut disebabkan ramai yang berkongsi cerita tentang Chemoterapi .

TAKUT ini adalah sebenarnya punca kematian pesakit breast cancer di malaysia .

Tahu kah anda , Jika Ketulan ini dapat dikesan lebih awal , Dan pemeriksaan dibuat dengan awal , Peluang untuk survive adalah up to 80% jika masih stage 1?

Tapi malangnya bila dah Stage 3 ke atas , Peluang untuk survive Kurang Dari 29% .

ini adalah sekadar Infomasi ringkas secara am ,
Aku harap Untuk yang bukan golongan perubatan , Mereka akan lebih mudah faham .

Kesempatan ini aku nak ucapkan jutaan penghargaan Kepada semua Pakar Bedah yang pernah menjadi guru aku , Jasa mereka seharian melawan Bencana Breast cancer , Dan juga Semua tahap pekerja perubatan , Dari Houseman , Staff nurse , Medical assistan , PPK , Mahupun Staff pencuci yang sama sama bertempur dalam medan peperangan kanser .

Ada yang tanya punca pemakanan ?

Aku tak dapat huraikan dengan lebih jelas , Kerana pemakan adalah faktor Provokasi sahaja , Bukan sebagai faktor utama .

Yang jelas , Adalah Faktor genetik , Dan beberapa faktor yang aku dah terangkan diatas .

Ianya adalah Faktor ! Bukan Punca Utama !

Sampai sekarang , Tiada siapa yang tahu punca utama walaupun kajian lebih 60 tahun , Kerana apa ?

Kerana kita hanya manusia , Yang belum mampu menguasai walaupu. setitik ilmu dari luasnya lautan .

Untuk tahu dan baca dengan lebih lanjut .Boleh follow guideline di bawah.

http://www.acadmed.org.my/view_file.cfm?fileid=194

Guideline yang digunakan oleh seluruh Doktor dan Pakar perubatan di malaysia mahupun luar negara . Yang dikaji sejak lebih dari 60 tahun yang dulu .

❌Bukan Tanya kawan ,
❌Bukan daripada testimoni ,
❌Bukan dari Google .
❌Dan aku sendiri melihat pesakit pesakit ini.

‼️Sila Share dan tag kawan kawan , Ahli keluarga dan sesiapa sahaja .

‼️Kerana anda mampu membantu , Team perubatan untuk melawan kanser yang menjadi Top 4 , sebagai Kanser pembunuh di malaysia .

DR YAZEED HAIR JOHARI
MEDICAL & SURGERY

KLINIK MEDISSA MEDICAL & DENTAL

FORMER SURGICAL ONCOLOGY
INSTITUT KANSER NEGARA

BREAST & ENDOCRINE SURGERY
HOSPITAL PUTRAJAYA

SURGICAL DEPARTMENT
HOSPITAL AMPANG

Advertisements

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.