SUKA MAKAN STEAK TAPI TAKUT KOLESTROL ?

Red Meat / Lean Meat …

Daging merah yang bukan diproses merupakan antara sumber protein terbaik yang boleh kita dapati .

Ramai sebenarnya yang tak faham dengan konsep Cholestrol …

Bila sebut pasat cholestrol je korang kelam kabut acah acah geli …

Padahal selamba je kau makan Daging Mc donald tu semua kan ?

Itu adalah Process Meat …
Ianya tidak sihat untuk badan

2 Jenis iaitu

1) LDL – ( Jahat ) Low density lipoprotein merupakan Lemak jahat yang sukar dicerna kan oleh badan yang akan menyebabkan kenaikkan paras kolestrol dalam Darah

LDL banyak dijumpai dalam “ processed food “ Mayonaise , Daging burger segera dan lain lain ..

2 HDL – ( Baik ) High Density Lipoprotein , Ianya merupakan lemak natural yang senang dicernakan dalam badan . Ianya dapat dijumpai dalam Ikan , Daging merah asli yang belum diproses mahupun ayam .

Hdl Merupakan lipid yang mudah dicernakan

Kajian menunjukkan , Pengambilan daging yang tidak diproses adalah selamat dah tidak menaikkan paras kolestrol dalam badan .

Selain dari tu

Steak daging Merah ini mempunyai kelebihan yang lain

Seperti

Vitamin B12
Vitamin D
Pelbagai jenis Iron

Vitamin ni semua dapat membantu dari segi rawatan Iron Deficiency Anemia

untuk pesakit yang ada anemia disebabkan kekurangan Iron , Amat dasarankan untuk makan daging steak merah ini …

Selain dari itu , Daging ini mengandungi omega E bertindak sebagai anti oxidant yang baik untuk badan .

Sebab tu jepun berusaha menghasilkan daging wagyu dan kobe berkualiti tinggi …

Ianya mahal , Tapi kandungan zat dan nutrisi daging ini dapat membantu kandungan kolestrol baik dalam darah

badan kita still perlukan lemak ..

Tapi lemak jenis HDL ! Bukan LDL

sebab tu kalau nak makan daging ,

Jangan makan daging yang dah diproses !

Lepas ni jangan takut2 nak makan steak !

Bila kita dah faham konsep nutrisi , Tak perlu risau lagi

Enjoy your meal

Advertisements

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.