SPEKULASI KETANDUSAN VAKSIN INFLUENZA

SPEKULASI KETANDUSAN VAKSIN INFLUENZA ?

First of all , Bila artikel yang dikeluarkan oleh golongan yang sememangnya anti dengan vaksin ini mula tular , Ianya akan menyebabkan kekecohan dan panik untuk ibu bapa .

Maka tercetuslah idea dan tanda tanya ..

“ Siapa aku nak percaya ni ??!!”

KKM pula sedang berusaha untuk menyebarkan langkah kesedaran untuk jangkitan influenza yang sedang meragut nyawa .

Itu adalah fakta . Fakta itu datangnya dari Hospital dan Klinik registry , Dimana jumlah pesakit yang datang , Dan Jumlah pesakit yang telah didiagnos influenza A dari keputusan makmal itu semakin meningkat .

Malah ada beberapa kes kematian disebabkan influenza .

Aku tak mahu ulas lebih tentang virus ini , Kerana kita sedia maklum tentang informasi virus ini , Bagaimana dia merebak , Replikasi dan kesan virus ini kepada nyawa anak anak kita .

Tapi kalau korang perhatikan pada artikel ni …

Bila tajuk tu dia letak “ FAKTA”

Bermakna , Dia nak tarik minat kau untuk terus membaca … Semua orang minat dengan Fakta kan ?

Fakta adalah sesuatu yang boleh dipercayai ..

Tapi tak semudah itu …

Fakta ni harus kita pertikaikan dari sumber mana , Dan Dari mana datangnya kesahihan untuk support fakta tu .

bla bla bla …

Cerita pasal expired date .

Yes aku setuju tentang expired date.
even klinik aku pun dah dispose vaksin tu kerana tak laku .

aku ada tulis kenapa stock vaksin tak cukup untuk masa ini dekat link dibawah

INFLUENZA HABIS STOCK

next .. Katanya Scare tactic !

disebabkan banyak vaksin yang tamat tempoh menyebabkan pihak kesihatan terpaksa membangkitkan isu influenza dan menyebabkan panik pada masyarakat .

dengan itu , Vaksin yang akan tamat tempoh akan terjual ….

Seriously korang percaya benda macam ni ?

Bila kita membaca sesuatu , Kita kena bijak sedikit sebelum terima fakta dari mana mana artikel .

Kita perlu ada rase judgemental ..

Betul ke tu scare tactic ?

well , Biar aku jelas kan sekali lagi .

Pihak hospital atau pun klinik ,
kita ada sistem notifikasi ..

Contohnya , Notifikasi denggi ..

kau perasan tak , Entah bila , Tiba tiba ada pegawai datang sembur , Semburan “ fogging “ untuk membanteras denggi dekat kawasan rumah kau ?

Kau tak pelik ke ?

Kenapa tiba tiba dia datang kawasan rumah kau ?

dan kenapa mereka memilih untuk datang ke kawasan rumah kau , Tapi bukan pakcik kau ?

Sebab “ NOTIFICATION “

yes ! Setiap klinik perlu “ Notify “ Kepada pihak kesihatan untuk kes kes denggi yang berdaftar , Mahupun Suspek .

Nampak tak ?

belum
confirm lagi , Tapi kalau dah Suspek ..
Tetap kena notify !!

Selepas itu pesakit akan discreening ! Akan di siasat !

Walaupun masih Negative denggi , Tapi simtom memang mimik denggi , Kita tetap beri rawatan intensif .

so dengan adanya data dari banyak klinik dan hospital di kawasan itu , Pihak kesihatan akan memulakan langkah pencegahan dan pembasmian .

So itu namanya Notification kepada siapa yang taktahu

Pihak kesihatan akan ambil tindakan jika ada laporan tentang wabak penyakit yang mula merebak

Sama macam influenza , Kalau data dah kat kemasukan pesakit ramai yang menghidap influenza , Makanya kita sedia maklum wabak influenza sudah pun mula menular

Pihak hospital akan tunjuk keputusan makmal kepada pesakit .. Untuk mensahihkan lagi data tentang jangkitan yang sedang dihidap oleh pesakit .

Kita bekerja mengikut data .
Bukan sedap kau je nak nak create panic attack atau scare tactic untuk melunaskan vaccine yang hampir tamat tempoh .

Come on lah …

Kalau nak beri fakta pun ,
Biarlah nampak cerdik sikit .

Cuba refer pada apa yang Dr Imelda Balchin dan Pakar pediatrik cuba katakan .

Kenaikan peratusan 2019 21%

fakta tu dapat dari mana ?
of course lah dari pesakit yang telah didaftarkan atau yang telah dilaporkan

Kau ingat kkm saja ke naikka peratusan tu ?

Bila kau faham apa yang aku cuba sampaikan ..

Baru lah nampk bijak sikit

Artikel selanjutnya

http://www.dryazeedhairi.com

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.