SEKARANG KAU FAHAM ?

Aku nak kongsikan sikit cerita masa bertugas dekat ward urology .

Masa tu aku dah jadi medical officer . Macam biasa , Banyak lah houseman bawah jagaan aku .

Aku dari bahagian bedah , Cumanya ada masa aku di “ Rotate” Kan ke jabatan lain . So aku incharge ward urology masa tu …

“ bos !!! Nak mintak tolong skit , Nak masuk urine catheter dekat pakcik bed 10 tu .. Susah lah bos …” Balas Dr Amin , Ho aku ..

“ Alah .. Apa yang susah sangat , Dah sapu gel dulu tak dekat catheter tu ?” Tanya aku …

“ Dah bos .. Dah sapu gel .. Tapi tak mau masuk jugak ..” Balas Dr Amin

“ okay lah .. Jom kita gi sana .. “ Ajak aku .. Terus berjalan ke arah bed 10

Aku memandang ke arah amin …

Amin memandang ke arah aku

Seorang pakcik yang berumur lewat 50 an .. Dengan susuk badan yang obesiti .. Aku anggarkan lebih dari 140kg …

“ Skang ni .. Isu dia , Kau tak boleh masukkan catheter ni ke atau tak jumpa bebird dia ? “ Tanya aku serius memandang ke arah amin

“ Hmmm … kalau di godek godek .. Boleh jumpa bos .. Tapi kalau dah jumpa pun tak boleh masuk .. macam mana ni ?” Tanya Dr amin …

“ Ahh kau ni … Sini lah aku buat ..” Balas aku dengan riak dan takabur …

Pakcik tadi hanya tersenyum senyum memandang aku

“ Ok .. Maaf la pakcik .. kasi saya cuba eh .. Kita kena masukkan jugak tiub kencing ni .. Sebab kita kena sukat urine output dan drain air kencing keluar .. Jadi saya kena pasang jugak tiub ni ..” pujuk aku

Pakcik tadi mengangguk ..

Aku pun mula menggodek , Beberapa lapisan lemak tebal dari peha .. Aku suruh amin tolong pegangkan .. Sehinggalah aku jumpa kawasan pubis ..

Fuh … Sangat mencabar

kemudian aku selak hutan belukar,

Baru lah jumpa puncanya ..

Aku cuba tekan kawasan pubis tadi yang ternyata tebal dengan lemak

Bebird tak mahu timbul

Aku tekan lagi

Mujur lah , Muncul sedikit .. Kepala bebird mula nampak dengan mata kasar

Aku pun ambil tiub yang telah pun diselaputi dengan gel ..

Perlahan aku masukkan

Tak mau masuk

aku cuba lagi

Tak mau masuk

Betul lah kata amin

.. Memang tak boleh masuk

Aku tak mahu paksa , Aku takut nanti akan menyebabkan kecederaan pada urethra ( Lapisan dalam bebird )

Aku dan amin berdiri disisi katil ..

Mengaru kepala …

Pakar dah order , Kena letak tiub.. Takkan nak kasi alasan tak boleh ?

Nampak sangat aku ni takde skill dan tak pandai

Tak boleh jadi ni …

Aku kena selesaikan .. Ini dah melibatkan reputasi aku

Sejenak aku berfikir …

Dr amin hanya memandang ke arah aku …

“ Hah !! Ok !! Amin kau pergi panggil Dr Sarah ..” arah aku

“ Kenapa bos ?” Tanya Dr amin kebingungan

“ Ahhh kau banyak tanya , Pergi panggil Dr Sarah …” Balas aku

Tanpa soal banyak .. Amin terus mendapatkan Dr Sarah ..

“ Ye bos .. Kenapa bos ..” Tanya Dr Sarah

Aku menoleh ….

Aku memandang ke arah Dr Sarah …

“ Sekejap eh ..” Balas Aku sambil berjalan ke arah Dr Amin

“ Bukan Sarah yang ni … .. Panggil sarah Yang lagi satu .. “ Balas Aku

Dr Sarah dan Dr amin berlalu pergi

Tak lama kemudian …

“ Yes bos , Anything i could help ?” Aku terus menoleh ..

“ Ha ! Ini baru betul …” Ujar aku pada Amin … Sambil

tunjuk Good

“ Sarah , Now u go to bed 10 , Insert the urine catheter ..” Balas Aku

Tanpa berlengah , Dr Sarah terus ke bed 10 …

Dr Sarah , Mula sarungkan glove…

Sarah mula menyelak lapisan lemak peha , Dan sampai ke arah pubis

“ Dr Sarah , U kena tekan skit lateral pubis , Baru u jumpa ..” balas Aku

Sebaik sahaja tangan sarah menyentuh pubis pakcik tadi …

Kepala bebird mula muncul dengan sendirinya …

Dan terus terpacak tinggi keluar dari gua ..

Dengan mudah Dr Sarah memasukkan tiub air kencing tadi

Masalah aku selesai ..

Pesakit pun happy , Dari tadi dok terenyeh renyeh … Senyum sampai telinga

“ Bos , Kenapa tak suruh Dr Sarah yang first tadi je ?” Tanya Dr Amin

“ Yang first tadi tu tak cun , Sama macam kau . Jadi takkan ada perubahan ..”

“ kau tengok sarah ni .. Cun , Seksi dan menawan … Baru lah bebird dia nak keluar ..

Dalam dunia ni , yang penting kau kasi patient happy , Dan jangan susahkan benda yang senang

Pikir tu biar luar kotak

Apa apa hal , Call dr sarah no 2 tu

Sekarang kau faham ? “ Tanya aku pada Dr Amin yang sedang membetulkan spek mata tebalnya itu

Sejak dari Hari tu , Dr Sarah ditukarkan untuk bertugas di ward urologi ..

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.