PUNCA RAMAI WANITA MUDA PENGHIDAP KANSER SERVIK

RAMAI WANITA MUDA PENGHIDAP KANSER SERVIK

Kanser serviks ( Cervical Cancer )

Adalah kanser pada organ “ Cervix “ Hanyalah Untuk kaum wanita tulen . Tak mungkin terjadi kepada bang “ Jat “

Jika kita lihat dari struktur Anatomi , Servik ini terletak di atas Vagina . Dan Mempunyai bukaan yang dinamakan External Os . Bukaan ini juga mengawal keluar masuk sesuatu bendalir dari vagina ke servik atau sebaliknya .

Punca

Kanser ini ada beberapa faktor yang dijadikan sebagai punca . Antaranya adalah

Genetik

Sejarah ahli keluarga yang pernah kena kanser servik atau lain lain kanser

Kajian demi kajian , Akhirnya membuktikan satu fenomena aneh apabila , Laporan menunjukkan Kanser Servik ini adalah disebabkan jangkitan .

Ya ! Jangkitan dari HPV – Human Papiloma Virus .

Virus HPV adalah virus yang menyebabkan jangkitan pada kemaluan lelaki dan juga lapisan pangkal rahim wanita. Terdapat pelbagai jenis virus ini termasuklah jenis 6 dan 11 yang banyak menyebabkan ketuat pada kemaluan. 70% daripada barah pangkal rahim disebabkan oleh virus HPV jenis 16 dan 18.

So kalau bukan Genetic cause , Itu bermakna ianya datang dari Jangkitan Kuman HPV

Bagaimana nak detect awal ?

Ramai yang tidak sedar dengan kepentingan Pap Smear . Ramai yang ambil mudah dan abaikan Pap Smear.

Pap smear ini adalah satu kaedah , Dimana sample Sel dari servik di ambil dengan menggunakan swab technique dan di hantar ke makmal untuk melihat jika adanya sel pramatang atau sel kanser .

HPV DNA TEST

Tanda tanda Awal

Selalunya untuk usia muda , Belum nampak tanda tanda yang merunsingkan . Mungkin hanya dengan blood stain pada seluar dalam , Pad mahupun seluar bukan atau semasa kitar haid .

Kemudian akan disusuli Dengan pendarahan sebelum atau selepas haid yang berpanjangan .

Selalunya cancer cervik ni tak sakit , sehinggalah pada satu stage dimana sel kanser ini mula memenuhi ruang “ External Os “ Disebabkan tekanan dan laluan yang sempit , Pesakit akan mula rasa sakit .

Lebih lebih lagi sakit ketika sedang kelamin

Keputihan , Kebanyakkan kes akan didatangi dengan rembesan cecair keputih yang mengalir keuar melalui vagina

FAKTOR RISIKO

Beberapa faktor risiko untuk dapat cervical cancer ni .

1- Multiple sex partner

Bermakna wanita yang mempunyai pasangan yang ramai . Risiko jangkitan adalah tinggi

2- Std( Sexual transmitted disease

Untuk wanita yang memang ada jangkitan kelamin seperti Sifilia lebih cenderung untuk mendapat kanser ni

3- Low immunity ( HIV)

Pesakit yang ada HIv lebih cenderung untuk dijangkiti HPV kerana. sistem imunisasi yang lemah .

STAGINGq

cf scan / Mri untuk lihat keadaan kanser in-situ dan jika ada sel kanser yang merebak

Stage awal selalunya pendarahan tidak terlalu banyak , Dan ramai orang akan cuba tidak ambil peduli .

Korang boleh refer pada gambar , Stage cancer cervic .

Boleh Survive ke ?

Jika kanser servik dapat di kesan dari awal , Kemungkinan yang tinggi untuk survive adalah lebih cerah

Apa apa kanser pun , Jika dikesan lambat .

Korang faham lah sendiri .

PENCEGAHAN

Jangkitan HPV Ini boleh dicegah dengan Vaksin .

Vaksin diberikan seawal umur 13 tahun secara percuma .

Rawatan –

Surgery – Pembedahan membuang bahagian kanser servik

Chemotherapy

Radiotherapy

Benda ni semua nampak remeh , Tapi boleh di elakkan atau pun boleh di detect awal .

Kenapa Perlu ambil risiko ?

Advertisements

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.