PEDAJAL OKU

PEDAJAL OKU

Hari tu aku ada sound satu mamat motor ni ..
Jangan parking situ ..

Aku tegur Baik2 je ..

“ Bro sini tak boleh parking “ …

Dia jeling aku … “ Apahal pulak , Kau punya jalan ke ?”

Dia panas hati , Dia sound aku balik

panas pulak hati aku , Aku tegur cara baik sebab kita tau , Yang tak semua orang tau benda ni ..

, Dia mood swing pulak ..

Biasa lah orang malaysia kan tak boleh tegur ..

Pantang tegur nak melenting …

Aku kata lah , Sini laluan OkU ..

Dia balas balik

“ Kau ni bodoh ke buta ? Parking Oku dekat situ ! Bukan dekat sini , Tak nampak ke petaK OKU ? .. Sini mana ada sigange Oku ..” Dia pekik dekat aku

“Aik , dia pulak bodohkan aku ,?” bisik hati

Dari tegur elok2 , Aku jadi panas pulak …

Aku pun tanya lah balik

“ Kau tak tau beza ke tapak parking dengan laluan ? “ Balas Aku

“ Kau tau tak , Blok batu ni utk apa ?”

Dia pandang aku balik buat muka ketat

Aku cakap lah , “ Ini laluan untuk Guide OkU , Supaya dorang jalan lurus ..So alih la motor tu , Kang satgi dorang nak jalan susah , Kena elak2 ..” Balas Aku

“ Skang ni aku ke bodoh ? Aku ke buta ?” Tanya aku balik

brader tu buat muka bengang terus pergi …
Siap rem rem lagi … alahai ..
——-

Apa yang Kawan aku DR Chaku Tulis ni . Memang tepat dan jitu sekali .

Ramai yang tak sedar , Kalau sedar pun tak tahu !

Penah tengok kan guide block ni ?

Memang ni lah function guide block dekat tepi jalan tu .

Guide block lurus dan dot

kalau lurus tu tandah arah hala laluan

Bukan saja suka2 fashion .

Tapi ada tujuannya .

Tapi bila tengok gambar balik ..

Guidblock Pun salah pasang , Ada yang menghala ke jalan raya ..

Siap ada orang halang guide block / Route tadi dengan pasu .. Bukan saja pasu , Siap bukak kedai lagi ..

Letih ler geng oku tu asik nak singgah warung kau tiap hari

Dan paling tak boleh blah skali , Guide block Hala terus masuk longkang …

kot ye , Hadang lah dengan tembok … Bahaya tu

Buat naya Si Oku jalan terus masuk longkang

Longkang dalam pulak tu .. Takkan lah tak terpikir dek akal ?

Jangan kan yang tak celik ,
Yang celik pun boleh masuk longkang pasal zaman sekarang , Orang jalan pun main phone .

Lagi satu yang aku hairan , Kenapa boleh lepas pulak pemasangan yang salah dan merbahaya macam ni ?

Tak ada badan penguatkuasa yang check ke ?

Sepatutnya contractor menang tender mesti lah tau , Spec kerja pemasangan untuk OKu ..

hmmm , Macam mana boleh menang tender eh ? 🤣

Semoga kita lebih sensitif lagi dengan golongan OkU lepas ni .. Sian kat depa ..

Lepas ni kalau korang jumpa laluan OkU ni kena block , Tegur la suruh depa , Alihkan .

Udoh le tak nampak , Kesian orang tu nak main zig zag pulak..

Kalau gini gayanya ..
Jangan harap nak maju macam barat .
jepun pun taknak tengok kita …

Pasang guide block pun tunggang langgang ..
Macam mana lah dengan negaraku ..

Share lah , Ramai tak tau tu …

Korang boleh klik link dekat bawah untuk baca lebih lanjut apa yang sifu aku dok bebel

Follow lah DR Kamarul Ariffin Nor Sadan
Banyak ilmu dia share

Bahasa dia pun lembut elok je ..

bacaan lanjut klik

http://www.dryazeedhairi.com

Artikel asal klik
https://www.facebook.com/505988350/posts/10159249143753351/?d=

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.