PART 1 – AKU & FAMILI ANGKAT JEPUN

Aku & Famili Angkat Jepun Part 1

Ini adalah tok dan nenek angkat aku dari Jepun .
Yang Tok laki Nama Yonezawa -San. Yang perempuan ni aku panggil Kinoe- San

Asalnya Yonezawa ni Bos kepada bapak aku dulu. masa dia bujang kerja di jepun .

Memandangkan bapak aku ni seorang engineer dari malaysia . Mr Yone ni invite lah bapak aku tinggal sekali . Dari situ lah mereka mula rapat

Masa tu bujang lagi , Sampai lah bapak aku ulang alik jepun malaysia beberapa kali dan berkahwin .

Dari seawal umur tak silap 5 tahun bapak aku selalu bawak famili ke jepun . Dekat rumah dia ni lah tempat kami tinggal

Kalau nak cerita berapa kali ulang alik jepun , Tak terkira jugak lah

So pernah sekali mr yone nak suruh bapak aku stay jepun untuk jangka masa yang lama . Dia siap nak sponsor lagi Aku belajar sekolah rendah dekat sana

Tapi Mak aku conservative skit , Dia takut aku tak kenal agama .. Terikut cara jepun . So kisahnya Aku tinggal dengan mama di Malaysia . Bapak aku je lah ulang alik jepun setiap tahun

Masa aku masa sekolah rendah di malaysia . Kita tak main lah pakai alat tulis and stabilo

Sebab nya Atok yonesan ni dia akan hantar complete alat tulis setiap tahun . Brand mitsubishi ok ! Di sebab kan racun alat tulis brand mistubishi lah aku mula kena kereta2 legend Mistubishi Evo πŸ˜‚

Dorang ni orang jepun makan ikut waktu . Aku tak pasti lah orang jepun zaman sekarang macam mana .

Dari kecik aku tengok dorang makan ikut jadual .

5 Pagi – Breakfast!
12 Tengah Hari Lunch
6 Petang Dinner

Tak ada

Brunch , Tak Ada minum petang , Tak ada minum Malam .

Menu pun simple
. Nasi bulat dia tu ..
Ikan bakar / Ayam bakar / Ayam Kari dan ada few things lah macam sushi ke , Mee udon ke cam tu
Sayur wajib ..
Buah wajib

Bila aku dah umur darjah 6 .. Bila pergi sana

Aku pulak stress

rasa tak cukup makan πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Kalau dekat malaysia ,
Biasa dekat sekolah , time rehat bantai Nasi lemak . Tengah hari nasi berlauk . Satgi petang skit mak aku buat kuih. Malam dinner nasi berlauk lagi . Satgi sebelum tidur kena teh oh cicah biskut butter …

Bila sampai Jepun aku jadi Jengggg ..

Udoh le bubuh nasi secotet .. Sikit nau . Ikan pun kurus2 je ..

Sayur pulak tawaq hebiaqq..

Cuma buah la ok skit , Apple fuji rangup manis tu . Kalau lucky , Masa spring pre winter ada lag anggur dan strawberry yang dorang tanam dekat sebelah rumah dorang ni . Petik ajer .

Tapi tengok menu dorang ni
Tak kenyang lansung !

So dorang nampak aku depress ..

β€œ Budak gemok dari malaysia ni tak kenyang2 ke ?” Mungkin tu lah yang bermain difikiran dorang bila aku selalu mintak nasi tambah , Dan extra lauk πŸ˜‚

Jadi lama kelamaan dorang dah terbiasa dengan style makan aku ..

Time kita makan waktu dorang tak makan tu , Dorang tengok je lah πŸ˜‚πŸ˜‚ .. Aku pedulik haper , Janji kenyang

Dorang punya disiplin ni lain macam … Tapi betul ke disiplin dorang ni kuat sangat ?

makan ikut time
Jumlah makanan pun sikit . Tak makan banyak

So ada skali tu , Yone san dengan kinoe san datang malaysia .

Masa tu …Mak aku masak nasi beriyani .Padu teruks!!

lauk kambing ada . Lauk ayam ada

Yone san dan kinoe san mula makan
Awal 2 tu dorang cuak2 jugak lah .. dorang tanya β€œ pedas ke ? β€œ

mak aku cakap lah tak pedas , Memang special masak untuk dorang

so suapan pertama yone san dan kinoesan nampak .. Pelik skit .. Sebab dorang baru nak adapt dengan rasa nasi briani yang first time masuk mulut dorang

lepas je habis kunyah

aku tengok makin laju depa suap ..

Dia memang puji habis nasi briayani tu ..

Katanya sedap giler ! First time dorang rasa makanan sedap macam ni

Habis licin dorang makan sepinggan .

Tapi stail orang jepun ni kalau makan memang dorang kasi licin . Kalau dulu masa kat jepun ..nasi aku tumpah atas meja …Dorang kutip .. Dorang makan πŸ˜‚

Katanya menghargai penat lelah petani .

Ok back to story ..

Bila dah habis sepinggan .. Yone san mula angkat pinggan ..

So mak aku ingat dia nak bawak pinggan pegi cuci .. Jadi mak aku pun terus minta pinggan tu ..

β€œ Its ok dont worry , I wash it for you..” Mak aku balas

Yone san tarik balik pinggan tu ..

dia kata .. Dia belum habis makan lagi ..

Dia nak mintah tambah lagi nasi briani ..

Sama je dengan kinoe san .. Dua dua nak tambah nasi dengan lauk πŸ˜‚

Baru kau tau .. Makanan dekat malaysia ni sedap kan !!!

So kesimpulannya .. Aku pegi sana .. Aku mintak nasi tambah sebab aku dah terbiasa makan banyak

Dan dorang pun datang sini , Mintak nasi tambah sebab bukan terbiasa makan banyak ..

tapi makanan dekat malaysia ni sedap !

Senang cerita .. Dua dua pun sama . πŸ˜‚

Ok lah Nanti aku sambung lagi …

aku cerita pasal rumah dorang pulak !

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.