MISTERI : SIAPA SEBENARNYA GADIS KELAWAR INI ?

SIAPA SEBENARNYA GADIS INI ?

Tragedi Virus Corona nCov yang pertama kali di temui berasal dari Pasar Seafood Wuhan telah mencetus panik satu dunia tentang serangan pandemic virus corona ini .

Tambahan pula sample postivie corona virus yang didapati dari Sample kelawar pasar wuhan itu sedikit sebanyak menimbulkan “ Racism” Terhadap budaya makan orang china terumata sekali di Wuhan


Disebabkan penemuan positive strand Corona virus pada kelawar , Maka muncullah video dan gambar gadis si pemakan Sup kelawar ini disetiap kaca telefon pintar di seluruh dunia

Siapa Kah Gadis itu ?

Wang Menyun , Seorang “ Social Media Influencer “ yang active berblogging sejak bertahun lamanya .

Wang Menyun tidak menyangka sama sekali , Video itu tular sehingga dapat mencapai ratusan jutaan penonton dari satu dunia .

ADAKAH SUP KELAWAR ITU DARI WUHAN ?

Tidak sama sekali !

Wang Menyun Menjelaskan , video itu dirakam Pada tahun 2016 , sekitar 4 tahun yang lepas Di Palau kepulauan Macronesia .

Wang Mengyun tak pernah menyangka yang kelawar merupakan Host untuk virus yang merbahaya

Wang Menyun tidak dilaporkan dijangkiti corona virus atau apa apa influenza-related virus sejak dari hari itu

Wang Menyun ada memohon maaf secara umum kerana memakan makanan esotik dan merakamkannya .

Ada yang mengatakan , Sup Kelawar tu dah dimasak dengan Air didihan yang bersuhu tinggi , Masakan mampu menyebarkan Virus itu ?

Saintis masih lagi giat mengkaji , tentang bagaimana kemungkinan “ Animal to Human “ Transmission untuk coronavirus ini .

Walau bagaimana pun , Saintis dari amerika syarikat yakin , Punca kekecohan Virus Corona yang dijumpai di wuhan , Bukan sahaja disebabkan oleh Seafood Market yang menjual haiwan esotik ,

Tetapi 70% punca wabak itu disebabkan oleh cara hidup masyarakat Cina Di wuhan yang tidak mengamalkan kebersihan adalah salah satu punca utama

Seorang cikgu dari malaysia yang mengajar Di Wuhan telah merungkapkan pengalaman beliau , Tentang betapa kotornya kehidupan masyarakat di Wuhan .

Klik link dibawah untuk baca pengalaman cikgu dari malaysia.

https://dryazeedhairi.com/kenapa-wuhan-jadi-sarang-penyakit-pengalaman-cikgu-di-china-jawab-semuanya/


Semoga kita di Malaysia ambil iktibar yang sama .

Virus dan Bakteria adalah sesuatu yang tidak nampak pada mata kasar , Ini tidak bermakna mereka bukan ancaman .

Ajaran islam pun banyak mengajar tentang kebersihan . Ini adalah salah satu sebab kenapa islam mengajak pada kebersihan .

Mulakan lah kebersihan itu dalam keluarga sendiri , Kemudian jiran sebelah , Satu kampung dan seterusnya satu daerah dan negeri .

Dan kita kena ingat ..

“ You are , What you eat “

2 comments

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.