KENAPA WUHAN JADI SARANG PENYAKIT ? Pengalaman Cikgu Di China Jawab Semuanya

TALI KAPAL – Virus Wuhan ke, virus Corona ke, Virus Corolla Altis ke, sikit pun aku tak heran, sebab memang layaklah depa kena penyakit pelik² ni. Pengalaman aku berada selama 3 bulan mengajar bahasa Jerman di Universiti Zhengzhou, Provinsi Henan di China cukup menunjukkan betapa pengotornya depa ni.

Tandas awam di Universiti Zhengzhou amatlah kotornya. Tahi bersepah² atas lantai. Air memang takde. Semua tingkat daripada tingkat 1 sampai tingkat 6 semuanya kotor penuh najis. Aku tiap² hari terpaksa berkayuh basikal semata² nak buang air di apartmen aku 8km jaraknya pergi balik. Naya betul. Tandas kotor ya amat². Boleh terbau dari jarak 2 marhalah. Sisa “uranium plutonium” tu ada di mana² saja. Rasa macam nak pakai topeng muka di loji nuklear Chernobyl tu. Rasa geli sebab terpaksa menyedut udara tercemar.

Lepas tu tong sampah semua main campak saja. Situlah sisa makanan. Situlah kertas. Situlah juga tuala haid wanita tu. Boleh nampak kot darah haid tu kat situ. Ngeri woi. Aku nengok sendiri. Jijik. Tapi tu la sekor pun dalam kelas tu baik laki baik pempuan sama² naik, sama johan, sikit pun tak rasa jijik atau kotor tengok benda² gitu. Masuk tandas macam hidung tu dah kebal tak rasa apa². Sajanya yang pelik.

Kalau ke shopping mall di Zhengzhou tu aku terpaksa pergi ke tingkat 8 ke atas. Sebabnya kawasan tu kurang orang datang. Jadi itulah yang agak bersih. Aku rasa tahap kebersihan tandas dia ni ibaratnya macam tandas di UKM yang paling kotor jadi tandas yang paling bersih di Zhengzhou. Serius. Aku 3 bulan memerhati saja. Dalam pesawat pun sama kotor. Hancing sesaja. Kuat pulak tu baunya.

Lepas tu kalau dalam kelas aku rasa nak termuntah bila sesi soal jawab. Sebabnya bila sesi soal jawab depa masing² angkat tangan. Maka terserlahlah bulu ketiak masing² yang panjang 2-3 depa mengalahkan berus lukisan nak buat lukisan abstrak, Jackson Pollock. Dah la gitu tak mandi pulak. Depa punya bulu ketiak ni bersaing² laki dan pempuan, masing² tak nak kalah..panjang² belaka sampai boleh dipintal jadi tali kapal. Ngeri kot.

Lupa nak sebut satu lagi. Depa ni suka korek hidung depan². Takde rasa segan silu. Dia melombong tu satu macam. Kita nengok rasa jijik. Siap gentel² lagi. Lepas tu datang kat aku nak mintak tandakan kerja rumah. Geli aku. Aku malas nak tanda. Suruh depa tanda sendiri. Pengotor nak mampus.

Dan tak lupa jugak depa ni suka meludah merata². Dalam bas dia boleh meludah, kat lantai bas tu penuh kesan² ludah, ada air liur, kahak kuning hijau semua ada. Entah apa hukumnya tu, aku kira lumpsum la hukumnya Najis Mughallazah sebab perangai pun serupa Mughallazah. Kalau budak² kecik di Zhengzhou tu baya² setahun dua tu memang dibiarkan dek mak bapaknya kencing berak merata. Seluar budak² tu memang siap berlubang di tengah² supaya boleh berak kat mana².

Aku balik saja dari China terus aku jatuh sakit. Aku kena demam panas mengejut. Aku kena influenza. Kena tahan ward 4 hari tak pasal² kena bil RM6k. Nasib baik aku ada insuran. Kelenjar dekat paha aku membengkak hampir sebesar bola golf. Sakit. Aku menahan sakit menggigil² sejak dalam pesawat lagi. Nasib aku balik dari Guangzhou ke KL naik Malaysia Airlines. Pramugari baik². Bagi aku Panadol. Dapat makan sedap². Lagi satu naik China Southern Airlines pramugari tak mahir bahasa Inggeris. Tandas kotor. Makanan tak sedap. Ada ke patut dibaginya pisang muda. Taubat lahum takkan ku jeru lagi dah.

(Waktu ni muka senyum lagi sebab tak tahu apa yang bakal aku hadap di kampus)

Kredit – FB Hafiz Ostmann

34 comments

  1. Salam Yazeed. Nadya here. I second of what you have said above. Pernah dok di Beijing few years back.. mmg ini lah cara hidup diaorg.. dlm 1 perkataan, kotor huhu

  2. Lagi satu nak tambah. Tak kira pangkat dan kedudukan…bila mereka ni berbual….hadoi mak….macam nak tutup hidung. Bau mulut dia….ya allah….nak kena tahan nafas kita. Tak payah berbual, kalau kita duduk sebelah dia…and dia menguap ke bersin….matilanak. Aku terus melonjak dari seat. Macam mana pengotor mcm ni…boleh ada satu billion population? Ada pulak nafsu…nak buat anak! Kalau kita ni…nak kena pakai bersih…guna perfume…berus gigi….cantik kan kuku…cantik kan katil…..

    Haizzz. Mmg tak pernah berubah ni bangsa. Satu hal lagi. Bila dia dah guna tisu untuk kesat…tisu tu tak flush eh…ahhh korang mest tahu…tisu tu dibuang dalam tong sampah. Satu dunia boleh lihat apa dia buang.

    China ni…kalau kasi aku tiket first class pun…aku takkan pergi. Mintak ampun banyak banyak

  3. Allahhu pengotornya🤮…..xyah g jauh2 tu Pg time Square kl masuk je dh bay hancing, Pg toilet dlm 8 toilet 2 je Ada air nk basuh lain xda air dgn taik xpam, Kita geli yg amat, dorg dtg selambe je masuk kencing n berak kt toilet yg xda air n Ada najis dgn muka senyum, ya Allah Kita ni mmg nk 🤮🤮….. shopping mall Tu mmg brbau hancing n mengelikan…..never ever Pg mall tu😖🙅

  4. Bayangkan pertama saya ka Beijing pada awal 1980, keadaan nya lagi teruk, tahan nak buang air kecil sampai pulang ka hotel. Toilet2 nya dah lah busuk, kebanyakan nya tak ada pintu pula. Memang tahap kebersihan mereka, zero.

  5. Thanks bagi kami gambaran tentang negara china.. x pergi lerr kami melancung kat sana… Sbb kami jenis x suka toilet kotor… Rumah kami hari2 cuci toilet dgn clorox pantang nampak kotor skit….x sangka mrk china kulit jer putih jer boleh harap tp pengotor….xpe tengok great wall of China dlm you tube pun da cukup… Astaghfirullahal Azhim…

    • Xlah semua di negara china… aku melawat Beijing fan shanghai ok sj… tandas mall bersih dpd tandas di malaysia…

      • Awal disember last year, pergi Beijing. Alhamdulillah rasa xsama dgn yg pernah didengar. Masuk toilet masjid ke, public toilet ke. Bersih je. Ada public toilet tu siap auto flush lps diguna. Mungkin kebetulan atau camna blh jd bersih tu xtau la.

  6. Eey seram baca.. Setan lg bersih agknya dgn manusia yg sombong mcm depa .. Nmpk dlm tv bukn main cermat dorg ni lg2 bab kebersihan rumah dan sebgnya realitinya🥴🥴🥴

  7. ini salah satu sebab mengapa Singapore saman sesiapa yang x flush di tandas mereka, bukan murah ratusan SGD, Lee Kuan Yew sendiri.akui Islam yang paling bersih, cara kerajaan mereka ajar dengan saman utk disiplinkan rakyatnya kebersihan.

  8. Kat malaysia pon ada yg mcm tu..klu naik lrt ke mrt ke..bau xtau nk habaq..pstu kalau mai 1 geng budak2 skolah bising sungguh mcm dok rumah depa..dh la dlm lrt ramai..dok bising lagi..sakit kepala woi..bab kencing xbasuh pon ada lg tu..hmm

  9. Pagi2 dah baca story ini macam confirm tak akan pergi kesana. Perkara yg Kotor ini dah sebati dalam cara hidup mereka n perkara ini bukan baru tapi dah berabad2.

  10. OMG. pernah terserempak dengan warni ni waktu kat sabah hari tu. O my god tau tak dia buat apa??? Buka baju terlanjang lagi right infront of the public dlm toilet. Dlm tandas, cannot tunggu her turn suddenly tau apa yang dia buat, dia buang air besar right infront of everbody…just imagine and what do you think!!

  11. Bos aku Cina Malaysia pun ada sikit perangai hampir serupa.. Bila kencing tak reti nak flush. Bengong.. Duit memang banyak tapi tak ada moral.. Pengotor..

  12. Nmpk mcm semua nya sependapat ttg kebersihan tandas awam & bab self hygine. Tapi ada satu topik lagi yg tak di highlight….makanan.
    OMG they eat almost everthing in the air, on the earth & under the earth. Tikus, kala jengking, ulat2, cacing, serangga berbisa, tak bisa….semua diorng telan. Langsong tak amik pot…..binatang tu ada virus ke, kuman ke mahu pon racun. Tuu lah sebab, jika di lihatkan gmbr virus Corona Altis ni…memang ganjil, pelik , rare axactly mcm alien.

  13. Sekarang dah merebak ke negara kita..tgk post2 netizen yg terserempak bangsa china kencing kat tempat ambil wudhuk kita..ya Allah..rasa marah tu Allah je yg tahu..klu terserempak dgn sy, mmg x ambik gambar dah, jumpa kayu mmg sy balun je terus kat kepalanya tu..

  14. Meskipun saya kurang mengerti keseluruhan tulisan ini karena kendala bahasa, tapi bisa menangkap artinya.

    Dan saya jadi mual bacanya.

    Yang saya tahu, orang sana, bahkan keturunannya yang sudah jadi warga negara lain, masih sering terbawa joroknya, suka meludah sembarangan.

  15. Boleh bayangkan busuk dan hancing tu. Mmg boleh muntah. Sy ni hidung dah la sensitif dgn bau. Pengalaman zmn studi dulu pergi Singapore, naik mrt diorg saya bau hancing. Padahal Singapore tu dh kategori negara bersih. Tapi saya tak tahan dgn bau hancing dlm mrt mereka. Tiap kali naik mrt, sy akan tutup hidung. Huhu

  16. Saya bekejer di Singapore airport ada 1 Cina tua ni batuk2 berlendeh lepas tu bole pulak dia kayak lendeh dia kat Lantai carpet

  17. Tu belum ceta bab makan lagiii.. masuk bab makan.. rasanya.. semua yg baca.. boleh muntah kot… addoii… itulah sebabnya islam mementingkan kebersihan.. ini lah dia.. so.. indahnya ISLAM..

  18. Sape rajin p mesir pakistan.mcm mna thp pgotor kt sane?so nk ckp pttla kne serang kne bunuh.pgotor?mcm tu?org sne da biasa situasi bodo mcm tu la.tp nk kata tu main cause pd aku sgt2 xadil.kalu tgk history pn stiap 100 years/20years akan ade virus baru yg mmbunuh rmai mnusia.spttnye pnekanan utk nilai hal ni kne tumpu kearah ni bkn tanggapan kaum ke kaum.artikel jnis pukul rata mcm ni xde ape kesan baik n positive pn.

  19. The moral is…JGN JADI PENGOTOR, PLEASE…. Ludah merata, buang sampah ikut suka hati, dapor penuh bekasan tak berbasuh, hiiiiii…tolong….

  20. Pengotor tu ada kat mana-mana aje, just that tak di aja dari kecil. If ibubapa tekankan penting nya kebersihan to children , they will understand.Islam is the best because always stress on kebersihan , cara nya dan makanan halal…….. Happy to be a islam …..Alhamdullillah ya rabi al amiiin.

  21. Prnh p ke Beijing & Shanghai..mmg kemana2 kena prepare air botol/mineral sbb semua toilet mmg xde air/tisu.,. Tu sbb byk je Mall kt Malaysia ni pun takde paip air,hnya Ade salur pancut halus kt hujung mangkuk jamban tu.. paham dah arkitek dia msti Cina.

  22. Walau tidak paham sepenuhnya tulisan di atas, tapi pengalaman ke Bali, ada 1 mall yg spertinya wajib dikunjungi sm pelancong china, toiletnya jorok 😢

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.