Ibu Marah ! Isu Bayi Dicucuk Jarum oleh Houseman Berulang Kali ! Jangan Bodoh Sombong!

Isu Bayi Dicucuk Jarum Berulang Kali

Aku nak ulas sedikit tentang isu ni . Baru baru ni ada viral tentang Doktor Houseman yang cucuk tangan baby tu banyak kali hingga meninggalkan

“ Multiple Needle Prick Lesion “ Pada Bayi tu ..

Si Ibu yang juga pernah claim sebagai “ Doktor Pelatih “ … Mungkin seorang doktor juga ketika ini.. Si ibu meluahkan rasa kurang senang akibat tangan anak nya dicucuk berulang kali setelah gagal untuk mendapatkan darah .

Ada beberapa perkara yang aku setuju dan tidak setuju tentang isu ni .

First of All ..

Kalau ada houseman yang baca tulisan aku ni … Aku nak habaq kat hampa ..

“ Jangan Bodoh sombong .”

Korang ni semua kan baru , Aku pun dulu sama ja, Masa mula mula jadi houseman pun tak kurang baghalnya , Banyak buat Salah , Bukan sahaja dari sudut knowledge , Tapi skill / prosedur

Korang duduk university belajar 100% datangnya dari buku , Kalau dapat attachment practical sekali pun , Jarang2 lah student ni nak dapat peluang untuk buat prosedur intravenous … korang selama ni observe je kan ….

So Sekali lagi aku kata jangan bodoh sombong … Kenapa ?

Sebab kau ada … MO …

Medical Officer yang bertanggung jawab !

Kalau perhatikan dekat tangan budak tu ..

Ada lebih 10 kesan cucukan dekat site yang sama ..

Kau gila ke apa ?

Kau ingat vein dia melimpah ruah ke dekat situ ?

Kalau satu site , Sampai dah 10 kali cucuk apa kejadahnya ?

Jadi cukup lah kau dah cuba 2-3 kali , Tak boleh juga panggil terus senior . Medical Officer korang tu

Kenapa kau nak tanggung prosedur tu sorang2?

Lagi satu , Itu kan newborn , Kalau dah nama newborn tu , Mesti timbul isu sensitif . Yelah ibu dan bayi … Kedua dua ni kau tak boleh buat main . Jangan ambil risiko . Kecederaan pada bayi atau ibu , Dia punya cerita boleh sampai WHO . World health organization.

Tambahan lagi Bawang rangers malaysia ni suka tambah penyedap … Siksa kau nanti

Aku tau la kau nak darah tu urgent , Tapi berpada la sampai multiple pricking at one site …

Kau kasi jelah beban tu pada MO kau ..

Kalau MO kau bising , Kata kau bodoh ..

Takpe .. Dont worry ..

Kau pass dekat Mo lain ..

Mintak tolong dan explain elok2 …

mesti ada Mo lain yang boleh tolong

Kalau tak boleh jugak , Kau document kan aje ,

Attempt to withdraw blood failed x3 , Refer to MO .. Rejected … Plan kau ..

Kau refer la specialist ..

Biar specialist tu beduk balik Mo tu … Itu caranya !!

Jangan jadi hero tapi banghal tak kena tempat ..

Aku dah lalui , Aku dah selalu kena maki

Tapi lagi elok kena maki dari kena viral macam ni …

Untuk si ibu pula ..

Aku rasa , seeloknya , Laporkan pada person in charge di ward … MO oncall or Specialist oncall , Takpun pada sister pun boleh .

Dekat hospital ada Grievance Mechanism , Dimana ianya adalah carta giliran untuk buat aduan .

Kalau hang dah buat aduan pada hospital , Tapi tak ada jawapan , Hang boleh laporkan terus pada Putrajaya atau pejabat kesihatan

Tujuan hang viral kan ni untuk apa ?

Kalau tujuan untuk beri pengajaran pda houseman lain .. Bukan ini caranya ..

Tak adil untuk houseman lain yang bagus , Mungkin ada Sorang dua je yang bendul macam ni …

Nanti disebabkan post viral macam ni ..

Semua houseman tak dapat peluang untuk belajar ambil darah … Kau akan timbulkan kebencian dan ketakutan masyarakat pada penjawat awam lebih lebih lagi pada doktor junior .

“ Eh haritu aku ada baca dekat FB doktor Houseman ambik darah bahaya , Nanti kalau anak kau masuk hospital , Jangan kasi houseman ambil darah “

Berita sebegini amatlah tidak sihat kepada orang awam dan juga penjawat kesihatan .

kita perlu merawat , Kita perlukan latihan . Tapi pastikan kita buat dengan selamat . Jangan ambil risiko yang tak berbaloi …

Takkan kau nak suruh specialist tua tu jugak ambil darah ?

Aku nak ingat kan pada Houseman semua , Jangan ambik risiko , Jangan pegang beban yang tinggi pada bahu korang ..

Refer pada MO kalau tak boleh atau tak pandai buat ..

Biar bodoh kena maki , Janji selamat

yang penting keselamatan pesakit !

Kalau dah necrosis macam mana ?

Siapa kau nak salah kan !

Mo tak boleh buat , ?

Refer Peads Anaesth Team …! Pun boleh apa ! Kalau Vein dia tu kecil sangat

Orang awam pun sama , Kalau ada benda tak kena , Korang komplen lah direct . Kkm selalunya responsive .

Kalau dorang tak layan , Sepenggal je lah ceritanya nanti …

Advertisements

2 comments

  1. Betul tu… Jgn acah2 bagus… Zaman skrg pon skit2 viral… Hati2 la wat kerja tu xtau bertanya kalo xbole buat minta TLG org lain xpyh nk myusahkn diri… Xksahla ho ke Mo ke pakar skalipon kite kena slalu bantu menantu…

  2. Saya pun ada bad experience..anak umur 4yrs (2018)vomit 20x..bwk anak g spital ampang mlm pukul 10.20pm dr salah diagnos..dr tu xpalpate pun perut anak saya ..xsuruh g xray pun..dr ckp food poisining..mmg ada amik darah fbc 💉💉masuk wad pemerhatian on drip masa kat situ jugak anak saya demam tempt high🌡🌡39.8 dr order bg supp ..kejap je stay kat situ dlm 5jam dr kata boleh discaj…dah blk anak still xok..dr ada bg ubat tahan muntah..saya bwk g gp klinik…still xok…day 3 lepas subuh saya bwk blk g spital yg sama coz anak saya lemah sgt² spo2 150 over terus masuk red zone lebih 8 org dr hadap anak saya😭😭😭anak saya apendix perforated buat xray..ultrasound…time tu jugak..nak kena emergency op..nak kena transfer ke ghkl tp saya mintak transfer ke hukm…naik ambulan🏪🚑🚑the next day tu open apendiktomy ..op lagi..anak saya sepsis nbm 15 hari…pasang pigtail..long line..58 day warded😭😭😭just coz of dr yg lalai ..sambil lewa tgk pt..xnak refer mo sbb takut kena maki…..just nak bgtahu saya dlm pantang hari ke23 masa anak saya 1st time muntah…just imagine…saya buat aduan ke hospital Ampang tp xde apa² pun mereka reply pada saya..dah setahum kejadian😬😬😬

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.