APA NASIB MALAYSIA LAGI 5 tahun ?

Malaysia Lagi 5 Tahun Akan Datang

Aku tau ramai yang berminat dengan topik ni .
Jadi aku menulis dari sisi rakyat marhaen yang cuba faham .

Aku bukan pakar ekonomi .. Aku sama seperti orang lain yang sedang memikirkan apa nasib anak anak aku nanti

Terpikir jugak , Sebenarnya apa yang kita ada ..

Tak sangka , Masa jumpa Founder Adabi ..
Dato Syed Manshor Pun merisaukan perkara yang sama ..

Katanya .. We almost have nothing !

Cuba kita tengok .. Untuk masa sekarang dan masa depan apa yang kita ada ?

Pertanian ?
Ya dulu malaysia memang banyak dengan tanaman kelapa sawit, beras dan getah , Yang dihasilkan dan ada yang dijual secara eksport .

Tapi sekarang ni Indonesia dan mempunyai ladang kelapa sawit terbesar

Thailand pun sama sama ekspert dalam pertanian

Malaysia .. Buat setakat ni ada Musang king je lah …

Perdagangan ? dan Trading ?
Singapore dari awal dah jadi port perdagangan ..

Ternakan ?
Lagi lah jauh kita ketinggalan

Automotif ?
Geely pun dah ada pegangan saham . Jadi automotif kita telah dikongsi dengan negara lain ?

Minyak benzen / Gas ?
Dan nak habis dah pun kan ?

Pelancongan ?
Part ni memang indonesia dan thailand lah pegang . Orang kita sendiri memilih banyak destinasi di indonesia dan thailand

Pembinaan ?
Pun sama .. Boleh bezakan binaan bangunan dan struktur unik di thailand dan indonesia

Pekerja indonesia lebih mahir dalam pembinaan . Yang dulu nya buruh pun sekarang ramai dah jadi tokey besar di malaysia .

Apa lagi ..?

Nampak macam kita tak ada expert dalam apa apa pun…

Melainkan update harian artis tempatan

Seperti artis mengandung , Artis kahwin baru ,
Artis pakai baju seksi , Dan juga artis curang

Tak kurang juga dengan politician

Adakah kita punyai kerajaan yang kuat sekarang ni ?

Tapi walau macam mana pun

Duit Tax tetap kena bayar … Tak sejajar dengan peredaran arus zaman dan masa

Gaji makin statik … Harga barang makin tinggi

Kemudahan awam .. Lagi sedih

Dekat malaysia ni ,
Kalau boleh banggakan pun aku rasa Highway Plus

Itu je lah yang nampak elok dan cantik

Tu pun kena bayar mahal sampai sekarang ..

Peluang pekerjaan pun makin susah

Doktor junior pun ramai dah bawak grab atau jual makanan . Kerja dah tamat kontrak .

Padahal itu adalah jawatan kritikal .. Tapi ramai yang menganggur sebagai doktor ..

Kalau doktor pun ada masalah kerja , Apatah pekerjaan lain ?

Bukannya kita terlebih doktor , Yang menyebabkan pengangguran , Tapi tak cukup hospital untuk penempatan ..

Kalau ada pun , Banyak produk timbang kilo , Scam macau , scam trading

Banyak duit kita dah disalurkan kepada Lazada , Shopee dan sebagainya ..

Aku pun tak paham …

Generasi kita pulak , Semuanya focus pada tiktok , Instagram , Online games ..

So apa nasib generasi akan datang ?
Adakah mereka ni pelapis negara yang kita rasa yang boleh bawa malaysia maju macam negara lain ?

Generasi kita belajar dengan apa yang mereka nampak …

Lakonan badut dari ramai politician pun dah tunjukkan betapa lawaknya malaysia ni ..

Ada kah perkara ini sangat lucu ?

Memandang kan aku tak boleh fikir apa yang kita ada ..

So tak terkejut lah kalau indonesia , Thailand ,vietnam akan terus meninggalkan kita suatu masa nanti

Tak percaya tengok lah 5 tahun akan datang ..😭

Bukan aku nak provoke ke apa ..

Tapi rasanya kita dah boleh mula ada institusi kepakaran kerja ,

Mula cipta peluang2 baru …Contohnya

Kita dah dalam bidang pertanian , Tapi masih lagi import mesin2 pertanian dari jepun dan china

apa kokak sangat ke kita ni tak boleh r&d mesin pertanian sendirj dan jual pada market luar ?

Itu baru pertanian , Bagai mana dengan nelayan dan hasil laut ? dan macam macam lagi …

Dan tak terkejut bila satu hari nanti rakyat malaysia yang akan keluar untuk jadi buruh di negara lain

masa tu jangan harap lah nak pilih pekerjaan duduk opis , Pakai tie dan coat dengan bergaya ..

Masa tu hanya ada pilihan , Kau nak kerja atau tak ?

ini lah sistem yang kita ada dan sangat merisaukan

So korang rasa Apa yang kita ada ?

Takkan asik dok bangga dekat dua batang Klcc tu je kan ?

Apa Pendapat Anda?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.